Napelem tisztítása: Kell? Nem kell? Hogyan kell?

A napelem tisztítása olykor ellentmondásos téma, mivel helytelen módszerekkel könnyen kárt okozhatunk bennük, még akkor is, ha a tisztítás valójában felesleges. Ebben a cikkben körüljárjuk, mikor érdemes foglalkozni a napelemek tisztításával, és ha igen, akkor hogyan végezzük el helyesen.

Mikor szükséges a napelem tisztítása?

Az átlagos körülmények között a napelemek nem igényelnek gyakori tisztítást. Az eső ugyanis általában elvégezi ezt a feladatot helyettünk, és még szárazabb időszakokban sem szennyeződnek olyan mértékben, hogy a tisztítás indokolt lenne.

Magyarországon az esőszegény időszakok ritkák, így kevés okunk van aggódni a napelemek koszolódása miatt. Az eső ugyanis lemosja a felületükről a port és szennyeződéseket.

A nagyobb léptékű ipari rendszerek esetében azonban már érdemes lehet gondolni a rendszeres tisztításra, különösen, ha hosszabb időn át nem esik eső. Ezeknél a rendszereknél a hatékonyságveszteség nagyobb lehet, és egy ilyen méretű rendszer esetében a kiesés már jelentősebb költségeket okozhat.

Hogyan NE tisztítsuk a napelemeket?

Fontos tudni, hogy a helytelen tisztítási módszerek súlyosan károsíthatják a napelemeket. Íme néhány dolog, amit semmiképpen sem szabad megtenni:

  • Nappal, melegben: A napelemek felforrósodnak a napfény hatására, és hideg vagy szobahőmérsékletű vízzel való öntéskor megrepedhetnek vagy károsodhatnak.
  • Magasnyomású mosó vagy gőztisztító használata: A magasnyomású vízsugár vagy a forró gőz könnyen károsíthatja a napelemek felületét.
  • Maró hatású tisztítószerek használata: Az ilyen szerek használatával meghibásodhatnak a panelek és akár áramütést is okozhatnak.
  • Száraz tisztítás: A száraz tisztítás során a napelemek felülete megkarcolódhat, aminek következtében csökkenhet a hatékonyságuk.
  • Kemény vízzel tisztítás: A kemény víz ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek lerakódhatnak a napelemek felületén, és inkább ártanak, mint használnak.
  • A napelemekre lépés: A napelemek megkarcolódhatnak vagy megrepedhetnek, ha rájuk lépünk, ami emellett még balesetveszélyes is lehet.

napelem tisztítás

Hogyan tisztítsuk helyesen a napelemeket?

A legbiztonságosabb megoldás a napelemek tisztítására szakértőt vagy professzionális céget bevonni. Ha azonban saját magunk szeretnénk elvégezni a tisztítást, néhány fontos tanácsot érdemes megfogadni.

Először is, tájékozódjunk alaposan a napelemek gyártójától vagy szakértőktől a megfelelő tisztítási módszerekről. Fontos, hogy a tisztításhoz használt eszközök ne okozzanak kárt a napelemekben. A legegyszerűbb módja a tisztításnak az, hogy szakembert hívunk, aki rendelkezik a megfelelő ismeretekkel és felszereléssel.

Ha mégis saját magunk szeretnénk megtenni, gondoskodjunk a biztonságos munkavégzésről, és szerezzünk be speciális napelem tisztító eszközöket. Használjunk desztillált vizet a tisztításhoz, és speciális vagy puha szivaccsal töröljük át a felületüket. Makacs szennyeződéseket óvatosan távolítsunk el, majd mossuk le ismét a panelt.

Amennyiben a napelemeket hó borítja, érdemes kivárni, amíg maguktól lecsúszik róluk. A csúszós, havas tetőn való munka veszélyes lehet, így érdemes óvatosan eljárni.

 

Összességében fontos megjegyezni, hogy a napelem tisztítása nem mindig szükséges, és helytelen tisztítási módszerekkel több kárt okozhatunk, mint amennyit megelőznénk. A biztonságos munkavégzés és a megfelelő információ megszerzése kulcsfontosságú a helyes tisztításhoz.